Hoe praat ik met mijn puber?

Als ouder wil je niets liever dan een goede band hebben met je kinderen. Een van de beste manieren om dit te bereiken, is door regelmatig met ze te praten. De ene ouder hoeft er geen moeite voor te doen en de andere weet van gekkigheid niet meer wanneer en welke vraag te stellen. Ben jij die laatste? Probeer deze vijf tips en oefen ze zo veel mogelijk. 

Puberteit: ingewikkelde fase naar volwassenheid

Eerst wat achtergrond. De puberteit is een cruciale levensfase: je kind ontwikkelt een eigen identiteit en er liggen talloze uitdagingen op de loer. Van verleidingen zoals alcohol en drugs tot faalangst, een negatief zelfbeeld, pesten en een gebrek aan motivatie. Voor jouw puber lijkt het leven soms een doolhof vol hindernissen. 

Voor ouders kan deze fase ook moeilijk zijn. Het is een periode van loslaten, conflicten en het gevoel hebben dat je steeds minder invloed hebt. Zet deze twee werelden bij elkaar en zie dan maar eens een goed gesprek te voeren…


Tip 1 Respecteer privacy

Pubers hechten veel waarde aan hun privacy. Ga niet zomaar hun kamer binnen of (erger nog) hun persoonlijke spullen doorzoeken. Door dit niet te doen, bouw je vertrouwen op en help je de communicatielijntjes tussen jullie open te houden. 


Tip 2 Kies het juiste moment

Pas als jouw puberende kind zich ontspannen voelt, kan er een gesprek ontstaan. Een geschikt moment is een informeel moment. Tijdens autorijden, de hond uitlaten of samen koken bijvoorbeeld. Dus skip een gesprek tegenover elkaar aan tafel, en doe een simpele activiteit met z’n tweetjes.


Tip 3 Luister zonder mening en praat vanuit ik

Luister en oordeel niet. Laat je kind uitpraten, zelfs als je een andere mening hebt, houd je je stil. Waarom? Het is belangrijk dat je kind zich gehoord en begrepen voelt, zonder zich druk te maken over jouw oordeel. Dus, luister met interesse en stel nieuwsgierige vragen over bijvoorbeeld zijn of haar vrienden, favoriete artiesten en hobby’s. Je onderbreekt het gesprek niet.

 

Is het jouw praatbeurt en wil je je mening geven, dan verpak je deze vanuit de ik-boodschap en niet als een aanvallend feit. Zeg niet: “Dat is toch helemaal niets voor jou” of “Dat is niet waar”, maar zeg: ”Ik vind het vervelend dat…” of “ik voel dat je…”. Op deze manier creëer je een veilige ruimte voor je zoon of dochter om zich kwetsbaar op te stellen. 


Tip 4 Toon empathie

Pubers voelen vaak sterke emoties die in jouw ogen wellicht overdreven lijken. Het is belangrijk om te laten zien dat je begrijpt hoe ze zich voelen en dat je er voor ze bent voor hulp en ondersteuning. Doe je dat niet, dan voelt je kind zich niet gehoord en zal het minder snel naar je toe komen in de toekomst. Dus, probeer jezelf in hun schoenen te plaatsen en goed te luisteren. Bijvoorbeeld, als je merkt dat je tiener zich zorgen maakt over huiswerk, kun je zeggen: “Ik snap dat het huiswerk je veel stress geeft. Hoe kan ik je helpen om beter met deze druk om te gaan?” Op deze manier zal je kind voelen dat je het begrijpt en ondersteunt.


Tip 5 Geef ruimte voor autonomie

Pubers moeten leren omgaan met autonomie. Wat betekent dat ze willen beslissen over hun eigen keuzes en acties. Deze ontwikkeling levert vaak weerstand in gesprekken op. Denk aan discussies over uitgaan en kledingkeuzes. Wanneer je tiener naar een feestje wil, kun je in plaats van direct 'nee' te zeggen, met je kind praten over verantwoordelijkheid en veiligheid. Je moet je kind leren geven en nemen in de zoektocht naar autonomie. Op die manier kunnen ze groeien en verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen beslissingen.



Als zelfs ik mijn kind niet meer kan bereiken, wie dan?

Als ervaren jeugdcoach kan ik uw kind, of u als ouder, ondersteunen als u het vermoeden heeft dat uw kind ‘last’ heeft van de puberteit. Met jarenlange ervaring, ook als ervaringsdeskundige, heb ik mijn passie gevonden in het helpen van jongeren die ‘vast’ zaten. Ik help ze om weer een positieve draai te vinden, hun obstakels te overwinnen en hun zelfvertrouwen te vergroten.  

 

Wil je ontdekken of ik de juiste coach voor uw kind ben? Neem dan contact op voor een vrijblijvend klikgesprek. Klikt het tussen ons? Dan plannen we een intakegesprek en vervolgafspraken.